Recomandari

Top-RK
Rss

SUA se apropie de momentul activării unor elemente antirachetă în sud-estul Europei

Publicat de FloriQUE | Etichete: antiracheta, Europa, Romania, SUA | Posted on 1 aug. 2010

Armata Statelor Unite se apropie de momentul activării unui sistem antirachetă parţial în sud-estul Europei, probabil în Bulgaria şi Turcia, parte a acţiunilor de intensificare a eforturilor pentru contracararea ameninţării iraniene, afirmă surse oficiale, citate de ediţia online a Washington Post.



Potrivit unor oficiali de la Pentagon, Statele Unite se apropie de un acord în vederea instalării unui radar terestru, probabil în Turcia sau Bulgaria. Instalaţia ar permite ca prima parte a sistemului antirachetă să devină operaţională anul viitor.

În acelaşi timp, armata americană colaborează cu Israelul şi cu aliaţii din zona Golfului Persic pentru construirea şi modernizarea capacităţilor de apărare antirachetă. Statele Unite au instalat un radar terestru în Israel, în 2008, şi intenţionează să monteze o instalaţie similară într-o ţară arabă. Astfel de radare ar urma să semnaleze eventuale lansări de rachete din Iran.

Sistemele antirachetă din Europa, Israel şi din Golful Persic sunt separate din punct de vedere tehnic, însă toate sunt proiectate să fie coordonate şi operate de armata americană. Spre exemplu, radarul israelian este operat de personal american şi este deja funcţional, transmiţând informaţii navelor militare americane staţionate în Marea Mediterană.

Luate împreună, aceste iniţiative constituie o încercare de contracarare a ameninţării iraniene cu rachete împotriva Orientului Mijlociu şi Europei.

În septembrie 2009, administraţia Barack Obama anunţa că va schimba abordarea fostului preşedinte George W. Bush. Noua administraţie americană a ordonat construirea unui sistem antirachetă mai extins şi mai flexibil în Europa, care urmează să devină operaţional în mod etapizat, până în 2020.

Următoarea etapă a activării sistemului ar urma să înceapă în 2015, România acceptând să găzduiască sisteme terestre Aegis. În 2018, sistemul se va extinde prin activarea unei alte instalaţii Aegis în Polonia şi a unor interceptoare SM-3 suplimentare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu