Recomandari

Top-RK
Rss

"Dragonul de mare" face victime, în continuare, pe litoral

Publicat de FloriQUE | Etichete: dragonul de mare, litoral, marea neagra, peste, Romania | Posted on 29 iul. 2010

Cele mai multe persoane care au venit în contact cu această de specie de peşte se aflau în staţiunea Mamaia, dar au fost solicitări pentru SMURD Constanţa şi în Neptun, Saturn, Olimp, Năvodari (Hanul Piraţilor, Camping Holliday) şi plaja "Trei Papuci" din Constanţa, arată MAI.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, în perioada 25 - 29 iulie, 44 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au fost înţepate de dragonul de mare - 43 de persoane şi de pisica de mare - o persoană.

Din cele 44 de cazuri, 31 au fost adulţi, iar 13 copii.

"Pacienţii nu au necesitat internare prezentând numai reacţii minime alergice locale pentru care au primit tratament în serviciul de urgenţă al spitalului", se precizează în comunicatul DSP Constanţa.

Medicii recomandă turiştilor şi constănţenilor să evite contactul cu peştii marini, după ce unele persoane au încercat să prindă cu mâna peştii respectivi, dar şi să solicite asistenţă medicală în cazul în care sunt înţepaţi de peşti.

Specialiştii în cercetări marine, cât şi echipajele SMURD Constanţa, solicită tuturor celor aflaţi pe litoral să trateze cu foarte mare seriozitate pericolul pe care îl reprezintă contactul direct cu această specie de peşte pentru organismul uman. Totodată, turiştii trebuie să fie foarte atenţi când intră în apa mării, întrucât "dragonul de mare" stă afundat în nisip şi pot călca pe el din greşeală.

Mai mulţi turişti aflaţi pe litoral au ajuns, în ultimele zile, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au fost înţepaţi de peştele care face parte dintr-o specie numită popular "dragon de mare".

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Liliana Tuţă, a precizat marţi că, în cazul în care nu se iau măsurile necesare, pacientul înţepat de această specie de peşte poate face şoc anafilactic şi, în unele cazuri mai grave, asociat cu alte boli, acesta poate chiar deceda.

Medicii constănţeni s-au confruntat şi în anii trecuţi cu astfel de cazuri.

Dragonul de mare (trachinus draco) trăieşte pe fundul nisipos al mării, în apropierea ţărmului şi, de multe ori, pescarii îl prind accidental cu momelile folosite la guvide. Este un peşte foarte periculos şi necesită o atenţie deosebită la eliberarea din cârlig deoarece la înotătoarea dorsală are ţepi veninoşi, a căror înţepătură este extrem de periculoasă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu